Tankestarter

En tankestarter er et andagtssamtaleværktøj, der blev udviklet til FDF Landslejr 2016 og har været brugt siden. En tankestarter er bygget op omkring et ord eller et udsagn som tema. Dette står oftest i midten af tankestarteren. I kanten af en tankestarter findes fire til seks spørgsmål, som skal lede den refleksion/dialog, som ordet eller udsagnet leder op til. Derudover er der også billeder, som skal inspirere til refleksion/dialog.

Det er tiltænkt, at ledere og børn sidder omkring tankestarterne i en cirkel, og derfor har alle mulighed for at se spørgsmål og billeder fra hver sin vinkel. Lederen hjælper i dialogen, men det er vigtigt, at lederen ikke overtager dialogen. Stilhed kan sagtens være brugbart, og lederen kan selv vurdere på hvilken måde, vedkommende vil inkludere sin egen tro og mening.

Hver tankestarter har hver sit tema. Nogle er tiltænkt en særlig aldersgruppe, så der er andagtsforslag klar til både børnemøderne og til ledermødet. Andre er tiltænkt hele kredsen og derfor mere brede.

Siden landslejren er der blevet lavet tankestartere af flere omgange. De er også trykt og flere af dem kan bestilles til kredsen under fanen “Få tilsendt materiale”, men ellers kan de også blot printes ud fra de nedenstående pdf-versioner.

I efteråret 2016 blev der lavet tre tankestartere (med grøn baggrund) med temaerne: “Start” til puslinge/tumlinge, “Hvad tror du selv” til pilte/væbnere og “Skrig det til træerne” til seniorvæbnere/seniorer/ledere. I foråret 2017 blev der lavet seks tankestartere (med rødbrun baggrund) til Myanmar-sommerlejrmaterialet. I efteråret 2017 blev der lavet fire tankestartere (med lilla baggrund) med temaerne: “At give slip”, “Jul og gaver”, “At være sig selv” og “At være udvalgt”. I sommeren 2018 blev der lavet to tankestartere omkring “tro og viden” med udgangspunkt i henholdsvis FLUX og BLUZ-artikler om samme emne - med blå baggrund til puslinge til væbnere og med lysegrøn baggrund til seniorvæbnere og opefter. Under fanen “Andagter” kan man finde respektive andagter til tankestarterne.

Har du en ide til en ny tankestarter så skriv den til Trosudvalget. 

Tankestarterne

Live-tankestarter

Til gudstjenesten under midtvejsdebatten i 2017 blev der skabt en kæmpe stor Live-tankestarter. Læs om hvordan du laver sådan en her.  

En tankestarter kan være et A3 papir man sidder rundt om og ser på, men på Midtvejsdebattens Gudstjeneste var der lavet en stor LIVE-tankestarter. Det er ret nemt selv at lave og kan eksempelvis bruges til en andagt eller en gudstjeneste til at sætte tankerne i gang.

Du skal bruge et stort rum, hvor du ud fra et tema vælger en masse genstande, spørgsmål, citater eller ting man kan gøre, og sætter det op med skilte, stearinlys og dæmpet belysning. Du vælger derefter et musiknummer, som kan afspilles mens tankestarteren går live. Du kan også indbygge nogle skuespillere, der siger eller gør et eller andet undervejs.  

Man kan cirka bruge 10-20 minutter til at gå rundt og se på en stor live-tankestarter afhængigt af hvor mange ting, der er sat op. Tanken er at folk bare går lidt ”hulter til bulter” rundt imellem hinanden.

 

Til midtvejsdebattens gudstjeneste omkring dannelse indgik følgende effekter:

 • Kærlighed symboliseret ved nogle røde roser, der lå rundt omkring
 • Nogle farvede bolde
 • 10 billeder i farve på væggene rundt omkring
 • Bøger: Stå fast, ambitionen, bibelen og Emma Gads 'Takt og Tone'-bog
   
 • Dolk og et stykke træ (håndens arbejde)
 • Rygsæk
 • En firkantet genstand pakket ind som gave
 • Nogle sten med overskriften “grundsten i dannelse” - man kan tage en sten og skrive det første ord, der falder en ind, når man tænker på dannelse
 • Reklamer for Silkeborg Højskole (brochurer)
 • Tekststed klippes ud (Efeserne 5,1-2 v.1)
 • Tænde lys for nogen (stearinlys)
 • Billede af fod (Ståsted)
 • En rollator
 • Citater
 • En krukke, hvor man kunne tage et spørgsmål og tale med sidemakkeren om  

  Og flere andre ting.

God fornøjelse.