KursusPLUS

KursusPLUS er FDFs nye kursus for 19-25årige, der afholdes i påsken 2022

Foto: Kasper Henriksen

Den særlige kursusmagi stopper ikke, bare fordi man bliver leder. Til Påske kan du nemlig komme med på FDFs nye kursus for unge ledere på Silkeborg Højskole.

Oplevelser

Højskolens fantastiske faciliteter og omkringliggende søer, bakker og skove danner rammen om ugens fællesoplevelser. FDF er først og fremmest et sted, hvor vi laver aktiviteter sammen, og i løbet af ugen skal vi synge, feste, grine, opleve og fordybe os. Vi kan love dig en uge fyldt med FDF-fællesskab og kursusmagi.

Erfaringer

Ligesom både seniorkurser og seniorvæbnerkurser, vil kursusPLUS klæde dig på til at være leder, når du kommer hjem til din kreds. Du bliver en del af et levende netværk af unge ledere fra hele landet. Derudover kommer du herfra med rygsækken fyldt af idéer til aktiviteter, konkrete værktøjer til at udføre dem, samt refleksioner over, hvordan vi bedst giver vores allerbedste FDF oplevelser videre til andre.

Aldersgrænse

KursusPLUS er for unge i alderen 19-25 år.

Hvor foregår kurset?

På Silkeborg Højskole, Platanvej 12, 8600 Silkeborg.

Hvornår ligger kurset?

I påskeferien, d. 13.-18. april 2022.

GRUPPER

1 PROJEKTLEDELSE

Hvor kommer den gode idé fra? Hvordan arbejder man målrettet med den? Og hvornår samarbejdes der bedst i et projekt? I denne gruppe kommer vi til at beskæftige os med ovenstående spørgsmål samt lære, hvordan vi kan skabe et godt klassemøde, det der temaløb, du altid har drømt om, en lejr eller at følge projekter i kredsen til ende. Vi skal arbejde med et væld af metoder og redska- ber inden for idéudvikling og projektstyring, samtidig med at vi bliver klogere på hinanden og os selv og lærer, hvordan man kommuni- kerer i en projektfase.

2 LEDEREN I KREDSEN

Hvordan planlægger man en god FDF-sæ- son? Hvad gør man, hvis børnene er blevet uvenner? Hvad er et godt møde? Hvordan motiverer man børnene til at deltage? I grup- pen Lederen i kredsen skal vi arbejde med forskellige værktøjer til at blive en god leder. Vi beskæftiger os både med planlægning af møder, pædagogik og med, hvordan man er et godt forbillede som leder. I gruppen in- troduceres man til nogle konkrete værktøjer, som man efterfølgende skal prøves af i nogle sjove øvelser. Du bliver med garanti en bedre leder af denne gruppe.

3 F*CKING FORKYNDELSE

Vil du udfordres på din tro og andagtsva-
ner, eller er du bare træt af altid at afslutte børnemøder med fadervor? Bliv klogere på din andagtsblufærdighed og find ud af, hvad DU egentlig gerne vil sige til DINE FDFere hjemme i kredsen – og hvordan du kan gøre det.
Vi tager dialogen om andagter, tro, kristen- dom og kredskultur, og med udgangspunkt
i dine erfaringer giver vi konkrete råd til dit arbejde med fucking forkyndelse. Du vil bruge dine nye kompetencer i praksis igennem planlægningen og afholdelsen af forkyndelse på kurset.

4 BÆREKRAFT? HANDLEKRAFT

Hvordan forklarer man ”bæredygtighed” for en pilt? Hvordan kan man snakke med en tumling om klimakrise og overforbrug? Kan man lave fede aktiviteter under tematikken ”Bæredygtighed”? Det skal vi arbejde med i fordybelsesgruppen ”Bærekraft? Handlekraft.” Vi skal fjerne håbløsheden fra bæredyg- tighedsdebatten og i stedet arbejde med konkrete aktiviteter til en lidt mere bæredyg- tig hverdag. Vi skal bruge vores hænder og være en skabende kraft, mens vi snakker om, hvordan man arbejder med bæredygtighed sammen med børn og unge. Vi er en kreativ gruppe, som primært arbejder udendørs med at lave bæredygtige alternativer til hverdags- produkter.

5 LIGE LOVLIG LEJRBÅL

Hvordan udvikles og afvikles det bedste lejrbål? Er “Bagskærmen Rasler” sjovere i total mørke? Er “Bolsjer Fra Øverste Hylde” bedre end dem fra den nederste? Og har vi egentlig Majs? Vi vil gentænke lejrbålet ved
at improvisere, dramatisere og traditionere med mere. Men vi mangler dig! Og al din lejrbålsviden og -erfaring - så hvis du har lyst til at stå på lejrbålsscenekanten, blive bedre til improvisation, planlægning og perfomance, er den her gruppe lige dig. Det bliver ikke kun sjov og ballade, det bliver dødsens konkret med et utal af brugbare lege, øvelser og redskaber lige til at tage med hjem i kredsen og ud i livet.

6 FRILUFT, DET' LIVET

Vil du gerne blive bedre til at bruge natu- ren i dine FDF-aktiviteter? Vil du lære at tænde bål på nye måder? Hvad skal man huske, når man skal på tur? I gruppen skal vi være ude mest muligt og lære, hvordan vi med få redskaber kan lave gode og spæn- dende aktiviteter ude, der let kan tilpasses forskellige aldersgrupper. Gruppen arbejder blandt andet med turplanlægning, overnat- ningsmetoder, bål og naturforståelse. Efter at have deltaget vil du være klædt på til at planlægge naturmøder i kredsen eller stå for en vandretur.

7 SPIL SAMMEN

Hvordan udvider man musikken til lejrbålet? Hvad er et godt musikmøde? Hvad er ver- dens bedste fællessang? I Spil sammen skal vi gøre netop det. Man vil blive klogere på, hvad der skal til for at skabe godt sammen- spil, og lære nogle gode sange og musiklege, som også kan benyttes til møder i kredsen. Gruppen bliver også kursets husorkester, der skal spille til lejrbål og lignende situationer, så man får praktisk træning. Der er et godt mu- siklokale med gode instrumenter, men hvis du spiller et særligt instrument, må du gerne tage det med. For at kunne lave et husorke- ster er det en forudsætning, at deltagerne i gruppen er let øvede.

8 TONS, TURBO, ADVENTURERACE OG FULD SMADDER!

I denne gruppe skal du først og fremmest være glad for at bevæge dig, være fysisk aktiv og udfordre dig selv! Er du typen, der er mere til belgisk bankebøf og O-løb end roulade og lejrbål? Vil du hellere på adventurerace, køre mountainbike og sejle kajak end at slappe af foran fjerneren? Og er du den, der spontant organiserer et natløb på sommerlejren for væbnerne i stedet for at sidde med andre voksne og spise natmad? Så skal du med

os udenfor og give den fuld smadder! Vi skal køre mountainbike, sejle kajak, svømme, løbe O-løb og adventurerace – og selvfølgelig lave en masse tons. Du vil opdage, at du er i stand til meget mere, end du tror! Efter at have deltaget i denne gruppe vil du have en masse fede aktiviteter og løb, du kan tage med hjem i kredsen og landsdelen og prøve af. Hvem ved, måske er det dig og dine meddeltagere, der arrangerer det næste store løb i FDF!