At skaffe sin egen mad i naturen

Derfor tager vi mærket

For at vise muligheden for at sanke sin mad i naturen og for at opleve, hvordan man kan bruge naturen som spisekammer med respekt for de ressourcer, naturen har til rådighed.

Aktivitetsforslag 1

Sank nogle af årstidens spiselige planter og lav suppe, brød, te, tærte, salat, syltetøj, gele eller andet af det I finder.

Aktivitetsforslag 2

Fang et vildt dyr og spis det.

Aktivitetsforslag 3

Drøft hvordan man i dagligdagen kan bruge naturen som forrådskammer uden at drive rovdrift på enkelte arter. Inspirationsspørgsmål: Hvad gør det attraktivt /mindre attraktivt at bruge naturen som et forrådskammer? Hvordan vil det passe ind i din/jeres hverdag, hvis en stor del af råvarerne skal sankes i naturen? Hvordan undgår vi at udrydde bestemte arter? Her kan man komme ind på naturpleje, sanke- og fangstmetoder, m.m.

Vejledning

Ordforklaring: Sanke = samle, indsamle

Aktivitet 1: Tag gerne udgangspunkt i de planter I har i nærområdet, f.eks. tang og strandkål, skovsyrer og bøgeblade, mælkebøtter og brændnælder, svampe, etc. Snak evt. om hvilke planter der hører årstiden til.

Vær opmærksom på at overholde regler og love, fredningsbestemmelser m.m.

Aktivitet 2: Tag udgangspunkt i dyr I kan finde i jeres nærområde. F.eks. fisk, havsnegl, musling, sandorm, hare, rådyr, due, myrer eller andre krible-krable-dyr.

Vær opmærksom på at visse dyr er fredet og andre har jagttider, der skal overholdes.

Inspiration

Lokal naturvejleder - kommune, stat, region, naturcenter

Hjemmesider med oversigt over årstidens spiselige planter

Miljøstyrelsen om love og regler:

Jagt

Sank

App: Vild Mad

Oplevelse

At skaffe sin egen mad i naturen.

Nummer

8

Mærketråd

Naturmærket

Tilbage