Verdensmål 3 - sundhed og trivsel

I dag skal vi på jagt efter vacciner sammen i et vaccineløb.

Indsendt af FDF

Beskrivelse

Se mødeaktiviteten nedenfor.

Mødeaktivitet

Verdensmål 3 - sundhed og trivsel

Introduktion til verdensmålene (Neelam fortæller introduktionen)

I dag skal vi gå på opdagelse i verdensmål 3 om ‘Sundhed og Trivsel’, og vi skal starte dagen med en lille quiz, hvor I alle skal op og stå. I skal om lidt stille jer på en linje alt efter, hvor mange år I tror et menneske i verden lever i gennemsnit i dag?

Man kan evt. bruge nogle ledere til at indikere årtier (50 - 60 - 70 - 80 - 90), og så kan børnene stille sig derimellem.

Det rigtige svar er 71 år - og det er faktisk en god nyhed, for for bare 30 år siden, levede et menneske i verden i gennemsnit 65 år. Vi bliver altså bedre til at passe på hinanden, så mennesker i dag kan leve længere. I Danmark er tallet faktisk endnu højere I danskere lever i gennemsnit 81 år.

Men selvom vi er blevet bedre til at sikre god sundhed, så er der stadig arbejde at gøre endnu, og det er netop, hvad verdensmål 3 handler om - om at sikre et sundt liv for alle.

Èn af de udfordringer som mange lande - især fattige - kæmper med er epidemier. Vi har jo faktisk levet med en epidemi i Danmark i det seneste år, nemlig Corona. Vi har virkelig nu prøvet på egen krop, hvad der sker, når sådan en smitsom sygdom rammer os. Men der er desværre nogle lande og områder, hvor man oftere bliver ramt af andre epidemier - fx epidemier som AIDS, Tuberkulose og Malaria. De er oftest mange fattige lande der bliver ramt, da man i disse egne ikke på samme måde har et velfungerende system - af hospitaler, ressourcer og sundhedspersonale - som kan passe på befolkningen.

Heldigvis er der jo et middel mod mange af disse epidemier - som der jo også er kommet mod corona, nemlig en vaccine. Derfor ønsker man med mål 3 blandt andet at sikre, at langt flere mennesker i verden kan blive vaccineret fra smitsomme sygdomme.

I dag skal vi derfor på jagt efter vacciner sammen i et vaccineløb.

Læs mere om verdensmålet her

Aktivitet

Aktiviteten er en konkurrence mellem hold om at få lavet flest forskellige vacciner i løbet af tiden,

Område: Aktiviteten skal gerne udføres på et stort areal (en skov eller græsplæne), hvor I har et samlingssted i midten, og hvor poster kan hænge rundt omkring i området.

Hold: Et hold kan være 2-3 personer, men konkurrencen kan også laves enkeltvis.

Pladen: Holdet får udleveret en stykke papir (A4), hvor de selv skal lave en plade med med felter i fem forskellige farver. Pladens størrelse kan variere, alt efter hvor lang tid I ønsker at spillet skal tage. I kan fx lave en plade med 15*15 felter (se nedenfor)

Perler på området: Hver farve på pladen repræsenterer en perle i samme farve, som ligger rundt på et stort område (fx grønt felt = en grøn perle). Perlerne kunne fx være i plastiklommer som hænger forskellige steder på det område I er i - nogle længere væk end andre. Sorter perlerne så der er en farve i hver lomme - men lav gerne flere lommer med den samme farve.

Hvordan får man en vaccine?: For at lave en vaccine skal holdet trække en vaccine-brik (en tetrisbrik), ved samlingsstedet som man selv vælger, hvor man ønsker at placere på sin plade.

For at få godkendt vaccinen skal man ud og søge i området efter de ting, som er på de felter, hvor man har placeret brikken: Eksempel: Hvis brikken er placeret ovenpå 2 røde, 1 gul, 1 grøn, 2 blå felter, så skal holdet løbe ud og finde 2 røde, 1 gul, 1 grøn og 2 blå perler.

Når holdet har fundet tingene vender de tilbage til samlingsstedet og fremviser til lederen de ting de har fundet, og dermed hvor de har valgt at placere brikken henne. Hvis holdet har gjort det rigtig krydses feltet over med tusch, og de kan ikke længere bruge de felter.

Spillets gang: Nu kan holdet igen trække et nyt vaccinekort, som de placerer et nyt sted på pladen og gå på opdagelse efter tingene. På et tidspunkt, når man har optjent mange vacciner og fået fyldt pladen godt ud bliver det mere vanskeligt at finde plads på pladen, så man skal tænke sig godt om fra start med placeringen.

Varighed: I vælger selv hvor længe spillet skal vare - om der skal tidsbegrænsning på eller om I spiller til et hold har fået udfyldt deres plade. I kan også spille det af flere omgange.

Find en vinder: Til sidst kan I tælle op, hvem der har vundet. Der kan I tælle op ift. to parameter og finde en vinder

Hvor mange vacciner har man lavet? 1 vaccine = 4 point Hvor mange felter er udfyldt? 1 felt = 1 point

Materialeliste

Papir

Farver

Vaccinekort (Se bilag 3)

Perler i farverne (rød, gul, grøn, blå, hvid, sort)

Plastiklommer + snor til ophængning

Refleksion

Efter holderne er kommet i mål med deres plade sluttes aktiviteten af med disse spørgsmål, som enten kan stilles i plenum eller i grupperne:

Hvad er sundhed for jer - og hvad er god trivsel?

Hænger de to ting sammen - sundhed og trivsel?

Deltagere

8 - 1000 personer

Alder

5 - 18 år

Varighed

120 - 180 min.

Materialer

Deltagere

8 - 1000 personer

Alder

5 - 18 år

Varighed

120 - 180 min.

Inde/ude

Udendørs