KursusPLUS

Tid: 27. marts kl. 16.00 til 31. marts kl. 17.00 2024

Alder: 19-25 år

Pris: 1.895 kr.

Tilmelding: senest d. 28. februar 

Kursussted: Silkeborg Højskole, Platanvej 12, 8600 Silkeborg

 

 

Skal du med på KursusPLUS?

For lidt over 50 år siden oprettede FDF Silkeborg Højskole til alle unge i Danmark. Højskolen vil gerne give noget tilbage, og derfor er KursusPLUS opstået som en gave til alle unge ledere i FDF. 

KursusPLUS blander det bedste fra FDF og højskole. Silkeborg Højskole har dannelse, højt til loftet, plads til fordybelse og nogle fantastiske rammer og naturskønne omgivelser. FDF har et stærkt fællesskab, nysgerrighed, leg og en evne til at give blivende oplevelser til børn og unge. Det er, hvad du kan forvente at få ud af en tur på KursusPLUS. 

En blank tavle. Kurset er stadig nyt for både deltagere og medarbejdere. Vi har planlagt et godt program med tid til fordybelse og vægt på godt samvær. Vi har sat rammerne, men det er deltagernes opgave at fylde dem ud og skabe det indhold og de traditioner, som fremover skal kendetegne kurset. Vi håber derfor, at så mange som muligt vil gribe muligheden for at skabe noget nyt i FDF. 

Fællesskabet er vigtigt på KursusPLUS. Målet med kurset er at skabe et netværk for unge ledere, som man kan kontakte, når man har brug for hjælp og sparring i sit FDF-arbejde. Derfor dyrker vi fællesskabet på tværs af kredse og landsdele, og samtidig er der tid i programmet til at snakke med gamle og nye venner. 

Værktøjer og erfaringer til FDF-arbejdet er et af hjørnestenene i kurset. Vi har samlet nogle af de mest erfarne og dygtigste instruktører i FDF inden for deres område. På kurset vil man få nogle helt konkrete aktiviteter og værktøjer med, som kan bruges i det daglige arbejde som leder i kredsen eller til afvikling af større arrangementer i forbundet. Undervisningen vil foregå gennem konkrete aktiviteter og øvelser, som følges op på og reflekteres over, så deltagerne kan bruge det i deres egen sammenhæng. 

Programmet på kurset består af både tid i grupper og fællestid for alle. Vi begynder dagen sammen og herefter vil man typisk være i sine grupper indtil aftensmad. Om aftenen er der fællesprogram med vægt på det sociale. Der vil være lejrbålsunderholdning, spændende workshops, kæmpelege, men også mulighed for, at du kan sammensætte dit eget program. 

Vi håber, du er blevet tændt på en ny lederuddannelse i FDF og inviterer nogle af dine venner med. 

På vegne af hele medarbejdergruppen på KursusPLUS,

Kursusledelsen

Simon Svir og Thomas Hundebøll

Gruppevalg

Der findes to slags grupper på kurset. Alle kommer til at deltage på en af hver type gruppe. På den måde har man mulighed for at blive klogere på forskellige dele af FDF på forskellige måder. Ved tilmeldingen skal man altså både vælge en A- og en B-gruppe. 

FORDYBELSESGRUPPER - A 
I fordybelsesgrupperne (A) giver vi os tid til at tænke over, hvordan vi gør tingene i FDF. Inden for et specifikt område vil I høre oplæg og lave praktiske øvelser og aktiviteter, der sætter gang i refleksionen over, hvad der gør en god FDF-leder, den gode aktivitet, forkyndelse eller lignende. Målet med fordybelsesgrupperne er, at man lærer nogle redskaber, der kan bruges på tværs af aktiviteter.

PRAKTISKE GRUPPER - B 
De praktiske grupper (B) tager udgangspunkt i konkrete FDF-aktiviteter. Målet er at dyrke aktiviteten til bunds, så man får god erfaring med for eksempel friluftsliv eller lejrbålsunderholdning, så man kan bruge det i kredsen eller forbundet. I alle grupperne vil der også være refleksionstid, hvor man tænker over, hvordan man tilpasser aktiviteten til puslingemødet eller alle på sommerlejren. 

Programmet på kurset varierer de forskellige dage, men det kunne se sådan ud: 

DAGSPROGRAM
07.30 Morgenmad 
08.30 Morgenandagt 
09.15 Gruppetid - A 
10.30 Pause 
10.45 Gruppetid - A - fortsat 
13.00 Frokost 
14.00 Gruppetid - B 
15.30 Pause 
16.00 Gruppetid - B - fortsat 
18.00 Aftensmad 
19.30 Underholding 
21.00 Sociale aftenaktiviteter

FORDYBELSESGRUPPER

1 Lederen i kredsen - Frivillighed og engagement
På gruppen Lederen i kredsen sætter vi fokus på først frivillighed og dernæst engagement. Forestil dig, hvordan vi som ledere kan forene vores mange forventninger og tidsinvesteringer. Tænk over, hvilke kreative arrangementer vi bør organisere, og hvem der vil være involveret på dagen. 
Vi vil udforske forskellige former for frivillighed, og hvordan vi bedst udnytter alles unikke kompetencer og engagement. I gruppen vil vi udveksle erfaringer og udvikle effektive værktøjer til at styrke vores frivillige arbejde efter kurset.

 

2 Digital kommunikation
Vi skal udforske, hvad de digitale medier kan. Hvordan tager man det gode billede? Hvordan får du din tekst til at fange? Og hvilken målgruppe vil du gerne henvende dig til?  For der er forskel på at kommunikere med nye medlemmer eller ledere til kredsen, forældrene eller kredsens medlemmer.
Er du kredsens SoMe ansvarlig eller nysgerrig på at blive det, så er dette gruppen for dig. Vi vil primært arbejde med Instagram, men snuser også til andre medier.

 

3 Ro
At finde roen er svært. Det kan være nærmest umuligt at høre naturen ånde, når man konstant er på farten i dagligdagens larm og støj. Denne gruppe henvender sig til dig, der ønsker at udforske det rolige fællesskab. Gennem stilhed og fordybelse vil vi i naturen omkring højskolen opdage og lade os inspirere til at finde os selv gennem stilhed. Vi skal bruge vores sanser, som vi vil udfordre gennem forskellige samarbejdsøvelser. Gruppen er for dig, der vil undersøge, hvordan man kan få små oplevelser i naturen og skrue ned for tempoet i dit FDF-møde.

 

4 Ord på tro
Har du mod til at sætte ord på tro? Tro fylder meget i livet, men det er svært at få greb om. I Ord på tro skal vi arbejde med at sætte ord på livets store spørgsmål. I fællesskab skal vi undersøge og afprøve forskellige måder at sætte ord på tro i andagten. Vi skal snakke sammen, lege, slet ikke tale, blive mødt af en fortælling, film eller musik og meget andet. I løbet af kurset skal vi bruge det, vi lærer, til at sætte ord på tro, når vi laver kursets afsluttende gudstjeneste.

 

5 Lederskabet – Før an
Har du ideen til det nye FDF-projekt? Måske vil du starte et nyt årligt event, et nyt klassehold eller sågar en ny kreds? Vi vil i fællesskab arbejde med at kvalificere dit lederskab, så du sammen med andre kan føre ideerne ud i livet. Du vil blive udfordret til at komme op på ølkassen og finde din platform, hvorfra du kan vække begejstring og følgeskab. Der vil både være tid til at lære af andre initiativtageres erfaringer, samt udvikle og få sparring på dit eget projekt. Gruppen fordrer, at du har godt styr på de grundlæggende leder-færdigheder.

 

PRAKTISKE GRUPPER

6 Vandhundene
Temperaturen stiger, polerne smelter, vandstanden stiger, men værst af alt er frygten om, at vi alle snart bliver nødt til at være Sø-spejdere, og hvad skal vi så tage os til? I påsken skal vi udforske aktiviteter på, i og nær vandet, og se om vi ikke kan få humøret og pulsen op, uden af drukne hinanden. Du behøver ikke være den fødte vandhund, kom bare med din næseklemme og svømmevinger, men giv gerne til kende, hvis du nu er kano/kajak instruktør, livredder og om du selv kan medbringe våddragt.

 

7 FDF-musikeren
Her er gruppen som giver et spark af musik ind i dit FDF-liv! Måske drømmer du om at sætte gang i kredsbandet og få det ud på FDF-scenerne, eller også vil du gerne have inspiration og praktisk know-how til mere musik i kredsen. Vi kommer til at arbejde med sammenspilsledelse, arrangering, indspilning, og hvordan man kommer ud over scenekanten. Gruppen skal derudover være kursets helt eget mega vilde husorkester som bl.a. skal spille til underholdningen. Gruppen er for dig, der kan spille et instrument på let/øvet niveau, Alle typer af instrumenter og musikgenrer er velkomne!

 

8 Playmakers
Kalder alle aspirerende legemestre: Drømmer du om indspark til din legehjerne, så start her! Vi kommer til at prøve nye lege af, og opfinder vores egne. Vi breder os på hele højskolen eller lukker os inde på et wc. Alt kan ske, når du går med i legen. Leg er en grundsten i FDFs formål, så derfor reflekterer vi også over den. Vi vil løbende evaluere legen, hvad der fungerer og ikke, så du kan få mest med i bagagen hjem til kredsen, samtidig med, vi har det supersjovt.

 

9 Lejrbål – På og bag scenen
Lejrbål er en af de aktiviteter vi i FDF glæder os allermest til på lejr. Det er der, vi samles og mærker fællesskabet, når vi alle synger og gynger. Men hvad er det egentlig, der gør et lejrbål underholdende? Det skal vi finde ud af i påsken, når det netop er dig og mig, der skal skabe fællesskabsfølelsen på KursusPLUS. Vi skal prøve at skrive sange, lege med lyd og lys, lave konkurrencer, udføre en sketch, og alt det der hører til, når du til sommer ønsker at være ansvarlig for kredsens lejrbål!

 

10 Den gode turleder
Hvordan får man en god idé til at blive en ekstraordinær oplevelse? Som deltager på gruppen vil du lære at planlægge og gennemføre vellykkede aktiviteter, der engagerer og inspirerer. Kurset fokuserer på praktik og overvejelser der skal hjælpe dig med at blive en succesfuld turleder og instruktør. Vi afprøver tingene i praksis og reflekterer efterfølgende over afviklingen, så vi kan tage det bedste med hjem. Du bliver udstyret med gode tricks til at være den velforberedte og overskudsagtige arrangør der giver 10% ekstra, hvad enten det er vandretur for puslinge eller løb for alle landsdelens seniorer. Oplev værdien af god forberedelse og skab mindeværdige oplevelser. 
 

Praktisk info

PRIS

Kredsen betaler 1.895 kr. pr. deltager. Prisen, som deltageren selv skal betale, kan være forskellig fra kreds til kreds, da det er kredsen, der bestemmer deltagerens andel. Kredsens kasserer vil efter kurset få en faktura på det samlede beløb for kredsens deltagere. 

Kredse kan søge om huslejerefusion, og huslejeandelsen for KursusPLUS udgør 300 kr. Dette kursus er omfattet af FDFs uddannelsespulje, som kan søges af kredse, der ikke kan modtage mere end 50 % i kommunalt kursustilskud. Læs om kriterier og søg her: FDF.dk/uddannelsespulje

 

Rejsegodtgørelse

Der ydes rejsegodtgørelse efter FDFs gældende retningslinjer, der kan findes på FDF.dk/uddannelse.

Transport

Der ydes ikke fællestransport, men der går busser fra stationen og direkte til højskolens hoveddør.

 

Deltagerbrev og kursusbevis

To uger inden kurset modtager du et deltagerbrev med relevant information om dine grupper og din pakkeliste. Umiddelbart efter kurset modtager du et kursusbevis samt et kompendium fra dine grupper.

 

Sociale medier

Følg KursusPLUS på facebook eller Instagram

Kontakt: 

Er du i tvivl om KursusPLUS er noget for dig, så er du velkommen til at følge det på sociale medier, hvor der løbende vil blive lagt materiale op om, hvad du kan forvente. Du er også altid velkommen til at kontakte kursusledere Simon Svir & Thomas Hundebøll eller nogle af instruktørerne med spørgsmål. 

Simon Svir, 28450885, simonsvir@gmail.com
Thomas Hundebøll, 28454925, thomashundeboell@fdf.dk