Rapport: Lederuddannelse i frivillige foreninger

Videncenter for Folkeoplysning har undersøgt lederuddannelser i FDF og KFUM-Spejderne

April 2023

I FDF har vi tradition for at uddanne vores egne ledere. I en ny rapport med titlen ’Lederuddannelse i frivillige foreninger’ undersøger Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) lederuddannelsen som fænomen.

Rapporten er baseret på grundige undersøgelser af lederuddannelse hos FDF og KFUM-Spejderne, og den undersøger bl.a. vores baggrunde og behov for at uddanne vores ledere internt. Målet med undersøgelsen har været at få mere viden om lederuddannelserne for at bidrage til den interne udvikling i de to organisationer samt give inspiration til andre værdibårne organisationer og folkeoplysende foreninger.

Værdier i lederuddannelse

Undersøgelsen peger på, at lederuddannelserne giver et godt indblik i organisationernes værdier, og disse formidles og praktiseres på en måde, så lederne i høj grad har potentiale til at få dem ind under huden og ud at leve hjemme i deres egen lokale kreds.

Læs mere om værdier i lederuddannelse her
 

Lyst til at give tilbage

Rapporten viser også, at frivillige instruktører motiveres af at kunne give noget igen til organisationen som helhed. Her slår organisationernes værdiorientering igennem, og i nogle tilfælde er den også med til at tilføje et ekstra lag af motivation.

Læs mere om frivillig motivation her