Titler og nøglebegreber i den nye organisering

Dette er en underside til info om omorganisering af FDFs ansatte 2023

Titler og navne

De ansatte i de to nye teams for hhv. lokalt og nationalt engagement vil fremover blive ansat med titlen foreningsudviklere – suppleret med det fagområde den enkelte medarbejder er specialiseret indenfor. 

Formålet med titlerne er, at man internt såvel som eksternt nemt skal kunne afkode, hvad teamet og medarbejderen laver, er dygtig til og kan forventes at kunne hjælpe med. 

Titlerne og navnene sætter samtidig en tydelig retning for, hvad vi prioriterer i vores arbejde med understøttelse af frivillige på alle niveauer. Vi ønsker at fremme engagementet på nationalt såvel som lokalt og regionalt plan samt at understøtte en positiv udvikling af FDF som forening på alle niveauer af organisationen.

 

Nøglebegreber

Engagement: Det handler om gejst, motivation, udvikling, frivillighed, aktiv deltagelse og meget mere. Uden engagement – intet FDF.

Foreninger: FDF er som landsorganisation organiseret som en forening – af og til også kaldet en landsorganisation, mens kredsene som lokalforeninger også er organiseret som foreninger. Forening er derfor en dækkende samlebetegnelse for alle niveauer af landsforbundet. Den danske foreningstradition bærer på stolte traditioner, som vi gerne vil fremme. Værdibaseret og formålsbestemt arbejde, tro, leg, samfundsengagement, relationer, frivillighed, engagement, medlemsdemokrati og aktiv deltagelse er træk ved foreninger, som vi gerne vil fremme med støtte og hjælp fra vores foreningsudviklere. Den vigtigste komponent i enhver forening er udover formålet medlemmerne og de frivillige, der driver aktiviteterne og udviklingen. I FDF er medlemmer og frivillige som altovervejende udgangspunkt to sider af samme sag (forældre engagerer sig også aktivt, men behøver ikke at være medlemmer, så længe deres børn er det). Derfor har vi valgt forening, som det ene bærende led i titlen.

Udvikler: Når vi som professionelle skal understøtte udviklingen af og i en forening, bringer vi os selv og vores faglighed i spil. Vi sætter os ikke over eller under de frivillige, som vi arbejder med, men vi er tydelige omkring, at ikke alt er lige godt. Som professionelle ansat til at løse en opgave har vi en mission, et ansvar for hele FDF, et værdisæt og en faglighed i ryggen, som vi forventes at bringe i spil. Ligesom voksne med noget på hjerte forventes at lede, guide og gå med FDFerne i det konkrete møde, forventer vi, at de ansatte går aktivt ind i mødet og relationen og med respekt for den enkelte og den lokale kontekst er med til at fastslå udfordringer og udviklingspotentialer, sår kimen til en positiv udvikling, går med hele vejen (hvis det er det, der kræves, og hvis der er ressourcer til det) og lader de frivillige høste æren, da det er deres personlige og kollektive udvikling og store indsats, der skal hyldes og fremmes.