Mærkestrukturen

25 mærker inden for 25 FDF-områder. Bliv klogere på mærkestrukturen her.

 
Hvert niveau har sin egen farve.

Hvert niveau har sin egen farve i de første fem niveauer af mærkesystemet.

Mål og niveauer

De opstillede mål er set ud fra hele mærkestrengens felt. Målene er ikke regler, men en vejledning for lederen. Det er med de enkelte delmål sikret, at der bliver en god udvikling for det enkelte FDF-barn, og at det ikke er forholdsvis sværere at gå fra niveau 2 til niveau 3, end det er at gå fra niveau 3 til niveau 4. Det er også rart for lederen at vide, hvad man kan gøre på niveau 4, så man ikke brænder de gode idéer af allerede på niveau 2. 

Pædagogiske mærker

Niveau 1-5 er pædagogiske mærker. Det betyder at oplevelsen for det enkelte barn skal være i fokus. I skal i kredsen gøre netop det, som virker for jer, og som kan lade sig gøre i jeres kredshus. Når det er sagt, så er det også rart for børnene, at der er tænkt et forløb, så der noget at øve sig på og se frem til. 

De pædagogiske mærker falder i fem niveauer, hvilket også passer med antallet af FDF-klasser. Du kan altså let overføre kredsens hidtidige traditioner for mærker, hvis det er det, du ønsker. Samtidig er mærkerne klasseløse, så piltene har også muligheden for at tage de mærker, der før har hørt til på væbner- eller seniorvæbner-klasserne.  

Faglige mærker

Niveau 6-10 er faglige mærker. Her er det de faglige færdigheder, der er i højsædet. Det vil nok især være ledere, som tager disse mærker, selvom det står kredsen helt frit for at lade piltene prøve sig med udfordringerne.
Så pilte kan altså godt tage Friluftsliv 10, hvis de ellers bl.a. kan sove 3 nætter i en bivuark, der er lavet af naturmaterialer. Den eneste regel er dog, at man skal have taget ”forrige mærke”. Ledere over 18 år kan dog starte direkte med de faglige mærker med mærke nummer 6.

I FDF er oplevelsen altid i fokus, men med de faglige mærker handler det også om at nå de opstillede mål. Der er ekstra fokus på udfordringen, og mærkerne kan også være en del af FDFs lederuddannelse. 

Bålmøde på flere niveauer

Med den nye mærkestruktur kan I lave mærkemøder med direkte fokus på de enkelte barns niveau. Nogle pilte synes, at bålmad er det bedste i verden, og er allerede klar til at prøve kræfter med berberild og trommestikker, mens andre pilte stadig brænder snobrødet på. Du har med de nye mærker mulighed for at give ekstra udfordringer til dem, som har brug for det, samtidig med at andre følger det planlagte forløb. 

Kredskultur og gode oplevelser

Mærkerne er til for at skabe glæde om aktiviteterne i FDF. Den glæde er der ingen bedre end lederne i kredsen til at administrere. Derfor skal I selvfølgelig bruge mærkerne, så I får den bedste oplevelse i kredsen.
I beslutter også selv, om I vil omveksle børnenes gamle stofmærker til nye mærker eller introducere dem løbende i kredsen.

Sådan bæres mærkerne

Mærkerne bæres som udgangspunkt på højre overarm på forbundsskjorten, ligesom man kan se på billedet. Mærkerne sættes på den elastik, der er på skjorten, som ”knappes” under flappen for oven.

En nem måde at få mærkerne på skjorten er ved at rette en papirclips ud og bukke den på midten som en smal krampe. Den kan så virke som en nål på elastikken, der derefter er meget nem at trække igennem mærket.

Alternativt kan man eksperimentere med andre måder at bære mærkerne på. Man kan trække mærkerne på et armbånd, eller en snor på rygsækken eller ens mugg. Kun fantasien sætter grænser.

Find mere inspiration til dit næste møde i sæsonplanerne til hver klasse.