Det giver mig livsenergi

Når 55°NORD og Sletten ansætter mennesker i enten fleks- eller skånejob, er det med til at give en ny dimension - både til arbejdspladsen, men også til det menneske, der træder ind ad døren. At have et arbejde med indhold er nemlig med til at give livet mening, lyder det.

03. Feb 2018
Mai Christensen

På kontoret på Sletten er de glade for de ekstra hænder. FOTO: Bernt Nielsen

- Det gør mig hel og giver mig livsenergi. Klart, jeg er træt, når jeg kommer hjem, og så vil helst ikke hjem til tiden. Jeg er ikke så god til at mærke efter, hvornår nok er nok. Det mærker jeg så på vej hjem. Det er  skønt at føle man giver sig 100%, selvom man kun kan måske 50%.

Sådan fortæller Johnnie Iburg Brask, der efter en ulykke i 2004 blev tildelt førtidspension. Han har nu siden oktober 2017 været ansat i skånejob som pedelmedhjælper på FDF Friluftscenter Sletten, hvor han varetager en række opgaver, blandt andet grønne områder, bygninger og materiel, der slides. En ansættelse, der har ændret hans liv til det bedre.

- På Sletten er arbejdet meget alsidigt og at ”være tvunget” til at arbejde i naturen gør det så meget bedre. Den ene dag møder man en ugle, den næste et par rådyr, så en musvåge osv. Det er fantastisk, og det kan man kun blive glad i låget af. Fysisk er jeg også fyldt med glæde og frisk luft, tilføjer han. 

Hvad er den største forskel på tiden før din ansættelse til nu?

- At jeg har en værdi, en værdi for mig og en værdi for andre. En identitet, men også en stolthed over at kunne give. Det netværk af medarbejdere fra FDF man møder og mødet med lejere og gæster, hvor jeg før var isoleret og udelukket - både selvvalgt, men også fordi rummeligheden til handikappede ikke er velafbalanceret, fortæller Johnnie Iburg Brask, der siden 1979 har været FDFer. Et sted han altid har følt kunne rumme ham - selv da han havde det svært med udiagnosticeret ADHD og Asperger.

En snak over madpakken

På Sletten, hvor Johnnie Iburg Brask er ansat, har man en lang tradition for at have mennesker ansat i både skånejob, fleksjob og virksomhedspraktik.  I øjeblikket har man her, ud over Johnnie Iburg Brask, ansat én medarbejder i fleksjob.

- At have mennesker ansat, på de forskellige måder, gør, at vi får gjort ting, som vi ellers ikke ville. Det kan være at slå græsset, få ordnet et toilet eller andet. Det er ekstra flødeskum på kagen, siger centerleder Peter Jeppesen.

En udmelding Johnnie Iburg Brask støtter op om.

- Jeg laver noget, der har en betydning. Det kan være, at de opgaver, jeg udfører, ikke ville blive prioriteret. Det betyder jo ikke, de er ubetydelige, men jeg ønsker ikke at komme med skånehensyn og tilskud og tage arbejdet fra folk. Folk der er ubegrænset. Så det, at FDF som arbejdssted og kollegaerne på Sletten rummer mig og giver mig opgaver, jeg kan løse, giver alle værdi, tilføjer han. 

Peter Jeppesen fortæller, at det også er med til at give noget ekstra, når mennesker med vidt forskellige baggrunde mødes over madpakken til frokost.

- Der er selvfølgelig også den dimension, at vi har et socialt ansvar som FDFere. Det har vi en lang tradition for, og det skal vi blive ved med, fortæller han.

Også i Fredericia

Sletten er ikke det eneste sted, der har en bred vifte af ansatte. Hos 55°NORD har man siden 2005 haft mennesker ansat i fleksjob - det er nemlig i tråd med den profil og det sociale sigte, man ønsker at have.

- Mangfoldighed er en god ting på enhver arbejdsplads, alle har noget spændende at bidrage med, siger direktør Bjarne Miller og fortæller, at de forskellige jobformer er med til at skabe en unik arbejdsplads.

- I dagligdagen mærker vi ikke forskel. Der er selvfølgelig forskel på den fysiske udfoldelse, afhængig af årsagen til fleksjobbet, afslutter han.