Sogneindsamling: Det er så simpelt at gøre en forskel

Hvert år deltager Simon Stagis i Folkekirkens Nødhjælps årlige sogneindsamling, og han er en central drivkraft til at få andre i FDF til at samle ind til mennesker i nød. Igen i år står han klar, når indsamlingen løber af stablen den 11. marts.

01. Mar 2018
Af: Pernille Kristoffersen

Mange kredse har tradition for at deltage i den årlige sogneindsamling. Her er det FDF Odense Ansgar.
FOTO: Kasper Henriksen

Simon Stagis er frivillig kredsleder i FDF Aarhus 2 og lærer på Silkeborg Højskole. Lige så længe han kan huske har han deltaget i Folkekirkens Nødhjælps årlige sogneindsamling, hvor han ofte har samlet ind sammen med sin kreds.

-Folkekirkens Nødhjælps årlige husstandsindsamling er et fast kryds i min kalender hvert år. Men min FDF-kreds har også deltaget i indsamlingen i mange år. Det er så simpelt for os at gøre en forskel ved at samle ind i et par timer eller donere 50 kroner til indsamlingen, siger han og opfordrer andre til at melde sig som indsamlere, når den årlige indsamling løber af stablen den 11. marts:

-Tiden og pengene er godt givet ud, når vi er med til at forbedre menneskers levevilkår og mulighed for at få bedre sundhed, mad og uddannelse. Derfor er det vigtigt for alle at se udover egen næsetip og gøre noget, hvor man kan. Og man kan gøre noget til Folkekirkens Nødhjælps indsamling.

Udover at deltage i indsamlingen sammen med sin kreds, er han også med til at motivere forældre, unge og børn FDF til at bruge den anden søndag i marts på at samle ind til mennesker i nød. Det kan dog være lidt svært for de yngste FDFere at forstå, hvad de samler ind til ved indsamlingen. Derfor har Simons kreds hvert år besøg af Folkekirkens Nødhjælps Karavane. Karavanen er et roadshow, der består af unge frivillige, som tidligere har boet i nogle af verdens fattigste områder.

-Karavanen er med til at give os en baggrundsviden op til indsamlingen. Den illustrerer for børnene hvad 10, 20 og 50 kroner ender med at kunne give i et u-land. Børnene lærer også om indsamlingen gennem lege og aktiviteter, siger Simon.

At forandre verden

Men selvom det primære mål er at samle penge ind til mennesker i nød, så er det også en hyggelig dag for FDFerne, forklarer Simon.

-Vi mødes tit og spiser rundstykker inden indsamlingen. Efter indsamlingen drikker vi kaffe og afholder en gudstjeneste. Under selve indsamlingen møder vi tit andre FDF hold, fordi vi samler ind i Aarhus Midtby. Her bliver indsamlingsbøtterne lige målt og vejet, eller der bliver lige vinket til de andre. Mange af FDFerne deltager, fordi de synes, at det er nemt for dem at bruge et par timer på en gåtur i forårsvejret samtidig med, at de er med til at forandre verden en lille smule, siger han og tilføjer:

-Vi redder nok ikke verden på egen hånd, men vi er med til at gøre en forskel. Det synes vi giver god mening.

Indsamlingen gør en forskel

I januar 2018 tog Simon til Malawi for at se nogle af de projekter kredsen er med til at samle ind til ved indsamlingen. På Silkeborg Højskole er han nemlig tilknyttet forskellige rejseprojekter. På de første 10 dage af rejsen til Malawi cyklede Simon sammen med sine elever 300 kilometer gennem landet for at besøge nogle af Folkekirkens Nødhjælps udviklingsprojekter.

-Tidligere, når jeg har besøgt Folkekirkens Nødhjælps udviklingsprojekter, har jeg set, at pengene, vi samler ind, virkelig gør en forskel. Projekterne er meget vigtige for lokalområdet. Udover det enorme arbejde, som bliver udført, så har de også en social værdi. Det er vigtigt at arbejde sammen og mødes med andre, så man ikke bare arbejder hver for sig. Derfor giver indsamlingen sindssyg meget mening, afslutter han.