Formandens beretning: Legen fylder fortsat 

FDFs formand leverede lørdag formiddag sin beretning. Her understregede han, at leg stadig er en vigtig del af FDF, som er med til at sikre et frirum for børn og unge. 

19. Nov 2016
Rasmus Lind

FDF formand kom både ind på leg og tro i sin beretning.

FOTO: Thomas Heie Nielsen

- Siden sidste landsmøde er jeg blevet spurgt om alting i FDF skal reduceres til leg. Om ikke ambitionen har fire ben. Og jo, legen har fyldt meget, ikke mindst på grund af landslejren.

Sådan tog FDFs formand hul på afsnittet om ambitionen under aflæggelsen af sin mundtlige beretning. Og han fortsatte med at sætte præcise ord på, hvorfor legen har særstatus i FDF.

- FDF skal kendes for sit legesyn, hvor samværet har værdi i sig selv. I FDF er legen målet og ikke midlet. Her får hverdagen lov at tone væk for et øjeblik, når en tilfældig træstamme pludselig bliver til broen over en farlig kløft.

Jonas Kolby Laub Kristiansen pegede på, at frirummet i FDF er en markant modsætning til de lange skoledage, hvor legen tages som gidsel på den pædagogiske lærings præmisser.

En hånd til Folkekirken

Foruden det store fokus på leg, var der også plads til troen i beretningen. For troen har ifølge Jonas Kolby en central plads i FDF, selvom vi måske indimellem taler for meget om de kristne værdier i sig selv og for lidt om, hvordan vi i fællesskab med Folkekirken kan nå ud til endnu flere børn og unge.

- Hvorfor bruger Folkekirken ikke i højere grad FDF og lignende organisationer til at række ud til børn, unge og deres forældre, spurgte han retorisk, og fortsatte med en halvdyster forudsigelse.

- Færre og færre bliver døbt, og dermed får Folkekirken færre og færre medlemmer. Det kan på sigt vise sig at have store konsekvenser for vores medlemstal.

Jonas Kolby lod sig dog ikke slå ud af de dystre udsigter, og mindede om, at FDF gennem generationer har handlet om det gensidige møde, hvor paraderne bliver sænket, og hvor vi sammen tumler med de store spørgsmål. På den måde hjælper vi forældre til at opfylde deres dåbsløfte.

Med den opløftende påmindelse overlod han beretningen til landsmødet, som efter et par kommentarer modtog den med solide klapsalver.