Grøn mad og økologi på tallerkenen

Der skal meget mad til, når 10.000 FDFere tager på landslejr. I år er der fokus på at gøre forplejningen grønnere.

11. Jul 2022
Niklas Vinther Jakobsen, pressecenter på FDF Landslejr 2022

Foto: Thomas Heie Nielsen

I løbet af 10 dage tilberedes næsten 80.000 varme måltider til børn, unge og voksne – og heraf er mere end 30 % vegetariske. Samtidig er mindst halvdelen af alle lejrens madvarer økologiske.

Forud for lejren har alle kredse haft mulighed for at teste landslejrens menu for at vælge, hvor grønne måltider, de ville have. Her har 15 % valgt, at de udelukkende vil spise meget grønt – det vil sige helt vegetarisk. Samlet set giver det mere end 30 % meget grønne måltider, fordi to af lejrens dage er planlagt som helt grønne for hele lejren.

Martin René Plett Pedersen, forperson for landslejrens forplejningsudvalg, har stået i spidsen for planlægningen og sammensætningen af lejrens menu.

- Vi vil gerne gøre maden mere grøn, og det har vi gjort over hele linjen. Typisk ville man regne med 125 gram kød per person i Coratia-bolognesen, som vi spiser lørdag, men vi har fyldt op med grøntsager i stedet, så vi er kommet ned på 60 gram. Og på to af dagene dage har vi taget kødet helt ud og så tilføjet andre proteiner såsom linser og kikærter i stedet, siger han.

Valgfrihed for kredsene

En af lejrens andre dage er der mørbradgryde på tallerkenerne, men også her har forplejningsudvalget indarbejdet mange grøntsager i grundopskriften. Den slags tiltag har givet en stor reduktion af lejrens kødforbrug. 

- Vi har gerne villet give kredsholdene mulighed for at træffe nogle valg om deres mad. Derfor har vi opfordret dem til at snakke om det på forhånd. Min oplevelse er, at nogle har brugt energi på det og prøvet alle retterne, inden de så har besluttet sig for, hvor grønt de ville spise, siger Martin René Plett Pedersen.

Når lejrdeltagerne forud for lejren har taget aktiv stilling til maden, spiller det ind i landslejrens overordnede modstema – for især når det gælder maden, kræver det et særligt mod at gå nye veje.