Når samfundsengagement er klædt i heksekostume

FDF Måløv lavede traditionen tro gys og gru, da der blev afholdt Halloween i Måløv. Skub FDF-identiteten lidt til side og mød samfundet, hvor det er, lyder det fra kredslederen, der er formand for arrangementet.

10. Nov 2016
Mai Christensen

Halloween-optoget i Måløv går gennem hele byen. I år deltog 6000 borgere.

FOTO: Thomas BLIXT.

Grusomme orker, hysteriske hekse og frygtindgydende spøgelser. FDF Måløv var trukket i skræmme-tøjet og havde fundet sine bedste tricks frem, da der fredag den 28. oktober blev afholdt Halloween i Måløv for 16. gang. Under optoget, der gik gennem byen, var FDFerne klar til at give de 6000 forbipasserende en uhyggelig aften.  

- FDF har en del af ruten, som er deres, hvor de står og laver gys, gru og vilde lyseffekter. Så når man går fra ét punkt til et andet, er det FDFere, der står der. Det jeg i virkeligheden er mest fascineret af, er arrangementets evne til at samle folk og få alle ud af husene. Det er et projekt, som alle er fælles om, fortæller Sune Lohse, der udover at være formand for arrangementet til daglig er kredsleder i FDF Måløv 

Arrangementet, der både er et folkemøde, en byvandring og totalteater løb for første gang af stablen i år 2000. Siden da har det udviklet sig til et fælles foretagende, hvor frivillige fra hele byen giver en hånd med. Og her er FDF naturligvis ingen undtagelse: Udover at Sune Lohse er formand for hovedudvalget, er tre ud af udvalgets 11 medlemmer FDFere.

- Jeg tror faktisk, at FDF Måløv bliver mest profileret ved, at folk ved vi er FDFere i hverdagen - for det er jo ikke sådan, at vi hænger FDF-skjold op og går i forbundsskjorte. Vi er jo allesammen klædt ud som hekse og orker, så hvis man ikke ved det, kan man ikke se, at den del af festen er lavet af FDF, fortæller Sune Lohse. 

En anden måde at tænke samfundsengagement på

Når FDFerne fra Måløv én gang om året bytter forbundsskjorten ud med frygtindgydende kostumer og teaterblod, er det derfor en måde at tage del i samfundet på, som kredsene burde gøre mere af, mener Sune Lohse.

- Vi skal tage det udgangspunkt, at vi starter med at lade være med at være FDFere. Vi gør tit det, at vi kommer med vores snobrød og forbundsskjorte og siger “Det her er det, vi kan levere”. Vi skal blive bedre til at stille os over på den anden side af bordet og sige “Hvad har man i samfundet brug for, som vi kan bidrage med?”. Og så selvfølgelig gøre opmærksom på, at vi er FDFere, siger han. 

Kredslederen mener derfor, at det vigtigt for et vellykket samfundsengagement, at kredsen tilpasser sig den del af samfundet, man vil være en del af - selvom det betyder, at man for et øjeblik må skubbe FDF-identiteten til side og trække i et heksekostume.

- En af de fejl, jeg mener vi gør i FDF, er at pakke os selv ind i en FDF-kontekst - i stedet for at pakke os ind i eksempelvis en skole-kontekst. Så i stedet for at sige tilbyde skolen at lave bål og snobrød, så kunne man spørge, hvordan vil vi kunne bidrage eksempelvis i arbejdet med børns sociale kompetencer?, afslutter han. 

Sune Lohse er både kredsleder i FDF Måløv og formand for arrangementet Halloween i Måløv.

FOTO: Thomas Heie Nielsen.