FDF: Børn og unge skal ikke ses som et middel til at løse Danmarks vækstproblem

Vi skaber ikke fremtidens samfund ved at fokusere på vækst og udvikling. Børn og unge har også brug for et frirum til at udvikle sig i, skriver FDFs formand på altinget.dk.

18. Mar 2016
Jonas Kolby Laub Kristiansen, FDFs formand 

Danmark har en vækstminister, og han er, som mange andre, bekymret for, at Danmarks vækst ikke er stor nok. Derfor tales der om den fjerde industrielle revolution, der skal skabe vækst, velfærd og fremtidens job i Danmark.

Men er der ikke andre ting at tage højde for end den evindelige jagt på vækst, når det kommer til vores børn og unge?

Brug for et modsprog

Jo, for vi skaber ikke fremtidens samfund ved udelukkende at fokusere på vækst og udvikling. Børn og unge har også brug for et ståsted at møde verden fra

Vi har brug for at fokusere på andet end den fremherskende turbokultur. Vi har brug for et andet sprogsæt, og et andet syn på børn og unge, hvor vi ikke skal skabe omstillingsvillige, dynamiske og forandringsparate børn og unge, der hurtigst muligt skal udvikle sig til at bidrage til samfundsøkonomien.

Et modsprog, hvor man får lov at være, helt enkelt være til, og hvor det er vigtigere at blive til nogen, end til noget. De skal have plads til at vokse op og finde deres ståsted i livet, hvorfra de kan dreje verden. 

At give børn et ståsted

FDFs ambition er at give de børn og unge, vi møder, et ståsted at møde verden fra. Det gør vi gennem gode relationer, plads til samtalen om de store spørgsmål i livet, rum for leg og fællesskab og ønsket om at opelske ansvarlige og deltagende medborgere.

Vi tror på, at børn og unge har brug for identitet og fællesskab og et frirum fra skråsikre forventninger til fremtiden. Et frirum, fri for test, læreplaner og karakterer, men fyldt med læring og karakterdannelse og varige venskaber. Og endelig rummer frirummet også en mulighed for at tage en anden rolle eller måske få en ny chance.

Det er vigtigt, at børn og unge kan prøve kræfter med sig selv og måske opdage, at de kan mere, end de selv, deres forældre eller kammerater troede. I FDF skaber vi ikke først og fremmest fremtidens skatteborgere, men fremtidens medborgere.

Ikke alt kan måles

Et archimedespunkt er det punkt, hvor en vægtstang ligger og balancerer. I det punkt hvor der lige præcis er balance mellem begge sider bliver vægtstangen liggende uden at miste balance og falde til jorden. I en verden af uendelige muligheder og konstante til- og fravalg, er det FDFs ambition at give de børn og unge, vi møder, et archimedespunkt i deres eget liv.

Vi er sikre på, at både FDFere, spejdere og andre foreningsaktive kan være med til at sikre fremtidens velfærdssamfund. Vi er heller ikke i tvivl om, at vækstdagsordenen også fortsat vil være i fokus og have stor opmærksomhed. Men vi tror også på, at det ikke er alt, der kan måles.

Børn og unge har brug for steder i deres liv, hvor dannelse er i højsædet, og hvor der er fokus på, hvad det vil sige at være menneske i al sin mangfoldighed. Jo mere der fokuseres på industrielle revolutioner, vækst, udvikling og læring, jo mere er der også brug for et frirum for børn og unge, hvor der er plads til at danne rødder i stedet for fødder. Et sted hvorfra de kan dreje både deres egen og den fælles verden.