Når vi oplever sammen, bliver vi knyttet til hinanden

7.-8. klassekurserne er i fuld gang, og rigtig mange unge er af sted for at lære hinanden og FDF bedre at kende. Vi har talt med deltagere og instruktører.

15. Feb 2018
Mia Fanefjord Pedersen

Med hæsblæsende løb, gakkede lege og samtaler med stof til eftertanke er deltagerne på vinterferiens 7.-8. klassekurser i fuld gang med en uge med oplevelser ud over det sædvanlige. Mandag checkede de forventningsfulde unge fra hele landet ind på Limbjerggård og Rysensteen i København.

Begge steder er deltagerantallet højt - i alt 78 unge FDFere. 29 på Limbjergård på Sletten og 49 på Rysensteen i København.

En af dem er Max Heftholm fra FDF Frederikshavn 2, der tilbringer ugen på Limbjerggård.

- Inden jeg tog af sted, var jeg lidt utryg for at tage af sted alene. Gad vide, om jeg ville få nogen venner? Men nu kender vi hinanden, og når vi oplever sammen, bliver vi knyttet til hinanden. Vi lærer noget nyt om hinanden, når vi får minder sammen.

Kursuskammeraten Trine B. Sørensen fra FDF Fredericia Søndermarken er også glad for at være på Limbjerggård.

- Jeg ville gerne have venskaber på kryds og tværs af FDF, og så ville jeg også gerne høre om, hvad man gør i andre kredse. Når vi mødes her, er det sjovt, hvordan vi har forskellige måder at synge den samme sang på. Det er også sjovt at være af sted, fordi vi alle sammen har cirka den samme alder.

Første kursus for unge

7.-8. klassekurset er det første kursus, man kan deltage på som FDFer. Derfor byder ugen både på udfordringer, der kan gøre deltagerne skarpere på, hvad FDF egentlig er – men også hvem de selv er. På den måde bliver deltagerne klædt på til at kunne være lederassistenter i kredsen, når de vender hjem.

På Rysensteen er kursusleder Jesper Nord tilfreds med ugens forløb. 

- Rysensteen summer af liv. Vi har været på Lågsusløb, haft et stort historieløb, leget forskellige Myanmar-lege og snakket noget om Gud og os. Vi har været på spøgelsestur rundt i de københavnske gader og skal også på byløb med menneske-bingo og en tur til Lyngby Fort, fortæller han.

Øver sig i demokrati

Tirsdag eftermiddag står den på demokrati-leg på Limbjerggård. Her øver deltagerne sig i midtvejsdebat ved at stå på en lang række og debattere vigtige emner, såsom: 

Skal vi alle sammen have skiftet vores arme ud med porrer? Eller er det bedre, hvis vi sveder remoulade? Og skal vi klappe alle stavelser til alt, vi nogensinde siger?

Deltagerne skiftes til at argumentere for deres sag og give ordet videre. De samles i kredse, netværk og landsdele – alt sammen illustreret gennem forskellige lege. Blandt andet er strukturen i FDF med formand, hovedbestyrelse, ansatte, kredsledere osv. lavet om til en sangleg.

Instruktør Anders Maarup forklarer, at det giver rigtig god mening at få de unge til at øve sig i demokrati.

- De unge er dem, der i fremtiden skal lave FDF. De skal se, at man kan være med til at påvirke udviklingen. Det større FDF er noget af det mest spændende og inspirerende, netop fordi man kan gøre noget ved det. Sådan er det også for de helt unge, siger han.